2.2.2017 Talven pöllöjä

Tänne etelärannikolle on tänäkin talvena vaeltanut runsaasti pöllöjä paikallisten lintujen seuraksi.

Kuvat: Varpuspöllö, Saalistamaan, varpuspöllö, Varpuspöllö pöyhkeänä.
 

Syynä on ravinnonsaanti, joka vähälumisella rannikkoseudulla on helpompaa kuin pohjoisemmassa lumen peittämillä alueilla. Pääravintoa ovat yleensä pikkujyrsijät mutta myös pikkulinnut kelpaavat useimmille pöllölajeille.
 

Varpuspöllö, tuo lintumaailman "pikkujättiläinen" on näyttäytynyt ihailtavan runsaslukuisena lintujen ruokintojen läheisyydessä pihapiireissä sekä peltojen reunamilla myyriä jahdaten. Suurin osa näistä linnuista lienee paikkalintuja mutta sekaan mahtuu myös ruoan perässä matkaajia.
 

Hiiripöllöjä on myös näkynyt runsaasti kuluneena talvena.

Kuvat: Hiiripöllö, Hiiripöllö ja saalis, Isolepinkäinen häiritsemässä hiiripöllöä.
 

Pohjoisen metsissä pesivä lintulaji on selkeä vaeltaja täällä rannikolla nähtynä.
 

Hiiripöllö onkin varpuspöllön ohella hyvin aktiivinen liikkumaan ravinnon haussa myös päiväaikaan tarjoten luontokuvaajille hyviä mahdollisuuksia onnistuneisiin otoksiin.
 

Huuhkaja on paikkalintu, joka on tällä vuosituhannella alkanut yhä selkeämmin hakeutua myös ihmisten läheisyyteen.

Kuvat: Huukaja, Huuhkaja sinisorsa kynsissään.
 

Kaatopaikkojen ja kaupunkien haittaeläimet (rotat, kanit jne.) sekä linturuokinnat houkuttelevat näitä ylväitä siivekkäitä kaupunkilaisten nähtäväksi yhä useammin myös talvisin. Pesintöjä on alkanut viime vuosina löytyä myös saaristosta. Kotkassa huuhkajien huipputalvi sattui vuosille 2009-2010.
 

Myös helmipöllö viihtyy hyvin läpi vuoden synnyinseudullaan. Kuitenkin nälkä ajaa joinakin syksyinä pääasiassa naaraita sekä nuoria lintuja tänne etelärannikollekin. Helmari on yösaalistaja viettäen päivät puiden oksien siimeksessä ja koloissa torkkuen. Kuvan lintu löytyi talvella 2011 Kotkan Pihkoosta päivälevolta.
 

Lapinpöllöjä olemme päässeet ihailemaan viime kuukausina Kymenlaaksossa hyvin harvalukuisesti. Toisin oli tilanne esimerkiksi vuonna 2008 jolloin talvihavaintoja oli meilläkin kymmenittäin.

Kuvat: Lapinpöllö, Lapinpöllö saalistuslennossa
 

Lennossa lapinpöllö näyttää vieläkin kookkaammalta. Siiveniskut ovat hitaita ja liitäminen niiden välillä lajille tyypillistä.


[ <<< KuvaBlogi ]