22.7.2016 Konserttikuvaus

Esiintyvien taiteilijoiden kuvaaminen on kiehtonut minua vuosikausia. Jo viime vuosituhannella filmiaikaan tuli Porin jatsareilla usempana kesänä nautittua musiikin kuuntelemisen ohella myös muusikoiden kuvaamisesta. Lintukuvaajan pitkille putkille oli festareillakin käyttöä, koska kohteet olivat yleensä kaukana ja kuvauslupien saaminen "eturiviin" hankalaa. Eiväthän nuo ongelmat ole vieläkään täysin poistuneet, mutta iän myötä kontaktit ovat lisääntyneet ja digiajan kuvauskalustokin antaa entisestään lisää ulottuvuutta ja mahdollisuuksia onnistuneisiin otoksiin.
 

Tämän kesän aikana konserttikuvauskalustoksi on vakiintunut täyden kennon rungot Canon 6D ja 5D Mark III, mutta hyvällä valolla ja isoilla stageilla voi edelleenkin myös croppirungosta olla hyötyä. Objektiiveistä suosikikseni on muodostunut uusi II sarjan Canonin 100-400 millinen jonka piirtoa ja laajaa zoomausaluetta on vaikea ylittää.
 

Itse kuvaustilanteissa tapahtuma ei paljoakaan poikkea luontokuvauksesta; Jatkuva valppaana olo palkitaan parhailla tilannekuvilla. Valotukseen tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota koska valospottien tehot ja kohdistukset esiintyjiin muutuvat jatkuvasti ja yli-/ alivalotuksen vaara on olemassa. Valotuksen histogrammi kannattaakin pitää takanäytöllä näkösällä ja jatkuvassa seurannassa. Myös ISO-arvot joutuu iltakonserteissa yleensä ruuvaamaan herkälle tasolle 1600-3200 jotta liike lavalla saadaan kohtuullisesti pysähtymään.
 

Erityiskiitokset vielä Eastwayn Juhi Hytille ja Visual Median Tomi Lindblomille että ole päässyt lähietäisyydeltä kuvaamaan ja seuraamaan huippuartistien esiintymisiä.


[ <<< KuvaBlogi ]